Effekter av vegsalting på vann : 5 overvåkingspunkter 1998 - 2004
Research report

View/ Open
Date
2006-02Metadata
Show full item recordCollections
- Rapportserier / Reports [473]
Abstract
Rapporten viser utvikling i saltholdighet i 5 overvåkingspunkter. Den omhandler ikke forurensning av drikkevannsbrønner.
Grunnvann: Effekten av vegsalting på grunnvannskvalitet overvåkes ved 4 målestasjoner. Resultatene viser at endring i saltforbruket fra år til år vil gi en forsinket virkning på grunnvannskvaliteten p.g.a. grunnvannets lave strømningshastighet. Undersøkelsene viser at grunnvannet påvirkes av vegsalt i hele grunnvannsmagasinets dybde. Ved målestasjonene hadde saltpåvirket grunnvann fra 2 til 133 ganger høyere saltkonsentrasjon enn bakgrunnsverdien (upåvirket grunnvann). Saltpåvirkningen bestemmes av saltforbruket, gjennomstrømningen i magasinet (mengde pr tidsenhet) og prøvestedets avstand fra vegen.
Overvann: Målingene viste en klar saltpåvirkning i overvannet. Saltkonsentrasjon (Na+Cl) i overvannet i middel pr år var opptil 20 ganger høyere enn bakgrunnskonsentrasjonen. I vintersesongen var saltkonsentrasjonen i overvannet langt høyere, opptil 80 ganger høyere enn bakgrunnskonsentrasjonen. I sommersesongen var saltkonsentrasjonen 5-11 ganger høyere enn bakgrunnskonsentrasjonen. Målingene viser en klar tendens til økende saltutslipp fra veganlegget i løpet av de 6 årene målingene har pågått. Klima, saltforbruk, grunnforhold og veganleggets utforming og alder er faktorer som påvirker saltavrenningen fra vegen. Over tid vil det skje en oppkonsentrering av salt i grunnen som bidrar til en økning i saltavrenning til drenssystemet. Hvor mye denne faktoren betyr i forhold til variasjoner i årlig saltforbruk er det ikke grunnlag for å bedømme med foreliggende grunnlag.