Bussbytter – Hvordan påvirker dette de reisende i Trondheim?
Abstract
Metrobussystemet som etableres i 2019 har som hensikt å gi et bedre busstilbud til de reisende i Trondheim, men vil også skape et større behov for bussbytter. Dette er bakgrunnen for valg av problemstillig: «Hva vil økt behov for bussbytter bety for de reisende i Trondheim?» For å finne ut av dette gjennomførte jeg en spørreundersøkelse for å kartlegge de reisendes holdninger til bussreiser og bussbytter, i tillegg til informantsamtaler med fagpersoner for å få kunnskap om bussystemet. En enkel analyse av billettransaksjoner fra ATB ble også brukt for å vise til de viktigste byttepunktene i Trondheim i dag.
Spørreundersøkelsen viste at det er svært individuelt hvordan de reisende i Trondheim opplever bussbytter, men de fleste opplever det som tungvint i ulik grad. Litteratur som er sett på i forbindelse med oppgaven viser også til en slik omstigningsulempe. Likevel viste undersøkelsen at de fleste ville akseptert et bussbytte om det kompenseres med andre positive faktorer, som for eksempel dobbelt så høy frekvens. Hva metrobussystemet, med økt behov for bussbytter, vil bety for de reisende vil imidlertid variere og oppleves individuelt avhengig av livssituasjon, tidligere erfaringer med bussreiser, og hvilke forandringer som vil berøre deres reiserute.
Description
Master i Fysisk planlegging. NTNU - Norges teknisk-naturvitenskapelige universitet. Fakultet for arkitektur og design. Institutt for arkitektur og planlegging.