Virkninger av simulert flom og tørke på stauder i jordblandinger til regnbed
Master thesis
Permanent lenke
http://hdl.handle.net/11250/2564028Utgivelsesdato
2018Metadata
Vis full innførselSamlinger
- Avhandlinger [594]
Sammendrag
Denne masteroppgaven inngår i et oppdrag fra Statens vegvesen i forbindelse med et veiprosjekt i Drammen med et omfattende regnbedsystem. Statens vegvesen ønsket å teste flere jordblandinger som kunne egne seg til bruk i et regnbed. Det ble komponert 6 ulike jordblandinger med materialer fra Skaaret Landskap AS og 6 jordblandinger med materialer fra Lindum AS. Jordblandingene var komponert med økende innhold av finstoff og med ulike typer kompost samt en type torv.
For å kunne teste de ulike jordblandingene ble det i slutten av juni etablert et utendørs potteforsøk under transparent tak, der det ble dyrket fire staudeslag. Følgende stauder var brukt i forsøket: Amsonia orientalis Decne., Eurybia divaricata (L.) G. L. Nesom, Hemerocallis ‘Golden Chimes’ og Luzula sylvatica (Huds.) Gaudin. Den første måneden vokste staudene under normalt vanningsregime. Deretter ble plantene utsatt for vekselvis simulering av flom og tørke.
Forsøket har vist at i utgangspunktet ville alle jordblandingene kunne fungere i et regnbed med et unntak av jordblanding L6 som inneholdt meitemarkkompost basert på biorest av matavfall. Denne komposten hadde frigjort 26,8 kg/daa nitrogen som var mye større enn anbefalt mengde på 5-10 kg/daa. Planteveksten i de andre jordblandingene var nitrogenbegrenset. Dette gjaldt spesielt jordblandinger med råvarer fra Skaaret Landskap, der hestegjødselkompost og flis/barkkompost hadde betydelig høyere C/N-forhold enn 20 (henholdsvis 44,9 og 61,5).
Planter av Amsonia orientalis trivdes omtrent like bra i jordblandingene med materialer fra begge produsentene, men mot slutten av sesongen kom symptomer på nitrogenmangel tydelig frem i Skaaret jordblandingene. Eurybia divaricata var betydelig bedre i Lindum jordblandingene. Forskjellen oppstod tidlig i forsøket og økte underveis. Trivsel hos Hemerocallis ‘Golden Chimes’ var omtrent lik i jordblandingene med materialer fra begge produsentene. Vekst og utvikling av Luzula sylvatica var noe bedre i Skaaret jordblandingene sammenliknet med Lindum jordblandingene.
Alle fire staudeslagene i de ulike jordblandingene har vist en god toleranse for vekselvis simulering av flom og tørke. Det var få symptomer på skader. Under den andre flomsimuleringen ble skuddtoppene hos A. orientalis slappe og hengende. Symptomene var ikke varige og ble reparert i løpet av kort tid. Mørk farge på røttene ble observert hos Eurybia divaricata og Luzula sylvatica.
Beskrivelse
Masteroppgave i Plantevitenskap. NMBU - Norges miljø- og biovitenskapelige universitet. Institutt for plantevitenskap.