Byggeplan for en firearmet rundkjøring på Stette
Bachelor thesis
Permanent lenke
http://hdl.handle.net/11250/2563543Utgivelsesdato
2018Metadata
Vis full innførselSamlinger
- Avhandlinger [600]
Sammendrag
Bacheloroppgaven ble gitt av Statens vegvesen region midt, og omhandlet utarbeidelse av byggeplan for en firearmet rundkjøring på Stette, i Skodje kommune. Det foreligger i dag en godkjent reguleringsplan fra 2010, denne la grunnlaget for prosjekteringen. Byggeplanen inneholder rundkjøring, busslomme, gang- og sykkelveg og adkomstveg/avkjørsler. Prosjektområdet ligger i krysningspunktet mellom fylkesvegene 661 og 107. Området består av boligområde og næringsområde, og er i dag svært trafikkert. Hovedgrunnen til at Skodje kommune ønsker å forbedre dagens kryssløsning er de registrerte trafikkulykkene i krysset, og antallet sekundærveger som kobler seg på hovedvegene. I rapporten har temaene trafikksikkerhet, drift og vedlikehold vært gjennomgående. Gruppen har valgt å avgrense oppgaven, og derfor sett vekk fra temaene eksisterende vann- og avløpssystem, ledningsnett i grunnene, støy, belysning og kostnader.
Litteraturstudiet startet med informasjonsinnsamling fra ulike databaser og gjennomgang av saksdokumentene til Skodje kommune. Det har også blitt arrangert møter med personer som kan bidra med informasjon, erfaring og kunnskap. I bacheloroppgaven er det først og fremst håndbøkene til Statens vegvesen som har vært mest sentrale. Det er foretatt flere søk i databasene Oria og Google Schoolar, med varierende søkeord som for eksempel «rundkjøring» og «trafikksikkerhet». Gruppen har i arbeidet med oppgaven vært påpasselig med kun å benytte litteratur fra sikre kilder.
Innledningsvis starter rapporten med en beskrivelse av prosjektområdet, og en overordnet problemstilling med flere forskningsspørsmål som en ønsket å besvare. Valget om å prosjektere etter gjeldende reguleringsplan la føringer på hvordan hovedelementene skulle utformes. Oppgaven gikk derfor i hovedsak ut på å prosjektere og visualisere planen i AutoCAD og Novapoint. Der en fant feil eller mangler ble disse kommentert, og forsøkt utbedret. Der en har hatt valg mellom ulike løsninger har disse blitt drøftet og vurdert, og en har valgt de som egnet seg best i forhold til trafikksikkerhet, drift og vedlikehold.
Det har blitt konkludert med at ny reguleringsplan må foreligge før byggeplanen kan benyttes. Slik byggeplanen foreligger i dag samsvarer den ikke med gjeldende reguleringsplan, da en ser at behovet for areal er mye større enn hva som er avsatt i gjeldende reguleringsplan. Mye av grunnen til dette er at reguleringsplanen var utarbeidet i 2D. Ut fra valgene som er gjort og resultatet av byggeplanen vil veganlegget bidra til trygg ferdsel og en god driftsfase.
Beskrivelse
Bacheloroppgave, NTNU - Norges teknisk-naturvitenskapelige universitet, campus Ålesund.