Bypakke Molde: Holdninger og effekter
Abstract
Det er kjent at Molde kommune står overfor samferdselsutfordringer, som forventes å forverres ytterligere i fremtiden på grunn av klimautfordringer, befolkningsvekst og endrede reisevaner. For å møte disse utfordringene er det planlagt en bypakke, med bominnkreving som hovedfinansiering.
Formålet med denne oppgaven var å kartlegge holdningene til bypakken blant befolkningen i Molde kommune, samt hvordan de forventer innføringen vil påvirke reiseatferden. På bakgrunn av det har jeg utarbeidet følgende problemstillinger:
1. Kjenner befolkningen i Molde til «Bypakke Molde», og i hvilken grad mener de det er behov for de ulike tiltakene?
2. Hva er holdningene til de planlagte bomstasjonene, og hva mener befolkningen at bompengeinntektene skal benyttes til?
3. Hvordan vil de planlagte bomstasjonene påvirke reiseatferden til befolkningen i Molde?
Undersøkelsens forskningsspørsmål ble undersøkt ved en deduktiv tilnærming, fra teorier som generalisert reisekostnad, konsumentoverskudd, betalingsvillighet, holdninger og priselastisitet til en web basert spørreundersøkelse. Fra undersøkelsen fikk jeg inn 224 svar, og resultater viser at 84 % kjenner til den planlagte bypakken. Videre viser undersøkelsen at 63 % av respondentene er mot innføring av bomstasjoner, mens 37 % er for. Respondentene mener bominntektene bør først og fremst benyttes til veiutbygging og gang- og sykkelveier.
For å undersøke respondentenes priselastisitet ble de bedt om å oppgi antall passeringer før og etter innføring av bomstasjoner. Resultatene viser at det kan forventes en reduksjon i antall reiser på 6,6 % for både jobb og fritidsreiser. Den totale kortsiktige priselastisiteten er -0,12 for reiser til og fra jobb, og -0,40 for fritidsreiser. Det innebærer at trafikken vil reduseres med 0,12 % og 0,40 %, dersom de generaliserte reisekostnadene øker med 1 %.
Description
Masteroppgave - Samfunnsendring, organisasjon og ledelse. Høgskolen i Molde.