Blågrønn faktor som et verktøy i gateplanlegging for Statens vegvesen
Abstract
Blågrønn faktor er et kvantitativt verktøy som brukes til å verdisette vegetasjon, overvannshåndtering og biologisk mangfold i byggeprosjekter for å kompensere for tap av vegetasjon og permeable flater ved utbygging. Ved å sette krav til en faktor for blågrønne strukturer sikrer man at disse strukturene blir ivaretatt i prosjektet.
Målet med denne oppgaven er å undersøke om verktøyet blågrønn faktor er aktuelt å bruke for Statens vegvesen i sine gateprosjekter gjennom å se på mulighetene og begrensningene til verktøyet for slike anlegg. Jeg har valgt ut tre eksempelprosjekter i Statens vegvesens regi som jeg har beregnet en blågrønn faktor for. Deretter har resultatene blitt analysert og drøftet opp mot den aktuelle problemstillingen.
I konklusjonen kommer det frem at blågrønn faktor er et dagsaktuelt verktøy for å sikre blågrønne strukturer og overvannsdisponering i gateanlegg, men at dette krever visse forutsetninger. Blågrønn faktor ivaretar ikke kvalitet på utførelse eller forvaltning, drift og vedlikehold i senere tid. Dersom dette verktøyet skal fungere godt i gateanlegg hos Statens vegvesen må det videreutvikles med tanke på kvalitetsaspektet, samt tolkning av verktøyet.
Det er hensiktsmessig å sette et minimumskrav til Blågrønn faktor på reguleringsplannivå, men dette kravet bør kunne justeres på byggesaksnivå for hvert enkelt prosjekt av hensyn til stedlige forutsetninger.
Description
Bacheloroppgave - Norges miljø- og biovitenskapelige universitet. Institutt for landskapsplanlegging.